2016 m. birželio 12 d., sekmadienis

Moliūgų sriuba ir skrebučiai




Sriubai:
1-2 bulvės
nedidelis moliūgas
1-2 svogūnai
2 -3 vidutinio dydžio morkos
50g sviesto
50g aliejaus
sultinio kubeliai (labiausiai mėgstu daržovių sultinį, nes jame nėra bereikalingo mėsos poskonio)
a.š. džiovinto raudonėlio
muskato, pipirų, druskos
puodelis pieno, grietinėlės ar kokosų pieno
Šaldytuve turėjau likusią vieną saldžią bulvę, ji tikrai nepamaišė :)

Nuskutame bulves ir morkas, nulupame moliūgą, išemame sėklas ir supjaustome viską didesniais kubeliais. Svogūnus supjaustome stambesniais pusžiedžiais.
Didelėje keptuvėje (arba tam tinkančiame puode) pakaitiname sviestą su aliejumi, porą min. pakepiname svogūną. Sudedame visas kitas daržoves ir viską pakepiname ant nedidelės ugnies. Daržovės neturi iškepti, tik prisigerti sviesto ir truputį paskrusti. Kepinimas pakeičia moliūgo ir kitų daržovių skonį.
Daržoves perpilame į puodą (jeigu kepėt ant keptuvės) ir užpilame sultiniu (galima naudoti ir vandenį, tiesiog sultinys suteikia daugiau skonio), kad apsemtų (nepersistenkite - juk nenorite skystos sriubos), sudedame raudonėlį ir verdame kol daržovės išvirs.
Su blenderiu sutriname sriubą, paragaujame ar pakanka druskos (su druska nepersistengiu, nes man asmeniškai jos pakanka iš sultinio), įberiame pipirų, žiupsnelį muskato riešuto (su muskatu reikia elgtis atsargiai, jo skonis yra ganėtinai instensyvus). 
Supilame pieną/grietinėlę/kokosų pieną ir lengvai pakaitiname sriubą (tik neužverdame!)




Skrebučiams:
ciabatta
kmynai
česnakas
druska 
pipirai
rozmarinas
alyvuogių aliejus

Ciabatta supjaustome riekelėmis, apšlakstome aliejumi, užbrastome druskos, pipirų, šiek tiek kmynų.
Įspaudžiame česnako, o ant viršaus užbarstome rozmarino.
Sudedame kepti į kepimo skardą pašlakstyta  aliejumi ir kepame iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai paruduos, paviršius bus traškus, o vidus minkštas. 

Jeigu sriubą valgau jau kai skrebučiai būna atvėsę, juos susipjaustau į kubelius ir tiesiog susimetu į dubenėlį sriubos.

2016 m. birželio 9 d., ketvirtadienis

Trupininis pyragas su uogiene


Reikės:
400 g. miltų
200 g. cukraus
1 kiaušinio
1 a.š. kepimo miltelių
žiupsnelio druskos
200 g. sviesto (arba margarino, išbandžiau, vienintelis skirtumas - su margarinu reikia šiek tiek daugiau miltų)
400 g. mėgstamos uogienės (juk pas visus galima rasti uogienės, aš naudojau kriaušių-slyvų)

Gaminame:
Šaltą sviestą supjaustome kubeliais.
Dubenyje sumaišome miltus, kepimo miltelius, cukrų, druską. Įmušame kiaušinį ir sudedame sviesto kubelius. Viską minkome trinant tarp pirštų, kol gaunasi smulkūs trupiniai.
Apie 2/3 trupinių beriame į kepimo skardą ir gerai suspaudžiame. Ant viršaus pilame ir tolygiai paskirstome uogienę. Užberiame likusius trupinius.
Kepame 190 laipsnių orkaitėje apie 40 min.
Jeigu turime kantrybės - palaukiame kol atvės. Kadangi aš kantrybės nelabai turiu - valgiau dar karštą.

Skanaus!


2016 m. birželio 3 d., penktadienis

Pica Margarita



Pica... Aš labai mėgstu picas, gal net per daug. Kartais bandau prisidengti tuo, kad esu studentė, todėl jas taip ir mėgstu (juk visi studentai mėgsta picas). Gaila, kad jas kepu taip retai. Bet tik todėl, kad visai šalia bendrabučio yra picerija, kurioje gamina mano jau seniai pamėgtas picas... Italų virtuve aš susižavėjau jau ganėtinai senai. Juk Italija - pastos, picų, alyvuogių aliejaus, espresso, bei kapučino šalis. O kokia pica geriau pristato šią puikią šalį, jei ne Margarita? Vien jau picos išvaizda primena Italijos vėliavą. 
Net nežinau, kodėl nusprendžiau patį pirmajį receptą įkelti būtent šios picos. Greičiausiai kaltas retkarčiais išlendantis mano studentiškumas, taupumas (draugai sakytų, kad net nežinau, kas tai yra) ir paprastumas. Juk viskas ko reikia, tai keli pomidorai ir sūris.


Picos padui reikės (gausis dvi vidutinio dydžio picos):
500g kvietinių miltų
300ml vandens (geriausiai filtruotas arba tiesiog pirktinis negazuotas mineralinis)
5g šviežių mielių 
1 šaukštas druskos

Picos garnyrui reikės:

200ml nekoncentruotos pomidorų tyrės (man labiausiai patinka passata di pomidoro - joje nėra druskos ar kitų priedų)
4 šaukštai alyvuogių aliejaus
2-3 pomidorų
400g mocarelos sūrio
keli lapeliai šviežio baziliko

Paruošimas:
Miltus ir vandenį padaliname į dvi dalis (gaminsime dvi tešlas atskirai, kad nesąveikautų mielės su druska). Viename puodelyje vandens ištirpiname mieles, o kitame - druską. Sumaišome atsikruose induose su miltais. Tik tai padarius galima abi tešlas maišyti į vieną. Šiek tiek praminkome (tešla turėtų būti puri, drėgna ir tampri). Tešlą padaliname į dvi lygias dalis ir paliekame šiltai kilti ~2val.
Orkaitę įkaitiname iki maksimumo (šis padas yra labiausiai tinkamas kepti krosnyje, bet puikiai iškepa ir orkaitėje - tereikia pirma atskirai pakepti padą).
Iškilus tešlai, gausiai apibarstome ją miltais ir suformuojame apvalų picos padą bei perkeliame į jau kepimo popieriumi iškotą skardą. 
Pomidorų tyrę sumaišome su druska (jos dedame pagal skonį, kadangi mocarela nėra tokia sūri kaip kiti sūriai) ir gausiai aptepame picos padą, apšlakstome aliejumi. Šauname į orkaitę maks. 10min. Kol kepa, susipjaustome pomidorus ir mocarelos sūrį griežinėliais. Picos padui įgavus tvirtą formą sudedame pomidorų griežinėlius. Ant viršaus - mocarelos griežinėlius ir kepame 5min. arba kol išsilydis sūris. Ant iškepusios picos užmetame šviežio baziliko lapelių. 
Patartina valgyti patiems ir pasidalinti su draugais. Skanaus! :)